Forskning: Olyckligt gifta män har bättre hälsa

Dagens deppigare nyhet.

Det är alltid lika härligt när amerikanska universitet och dess forskare bestämmer sig för att djupdyka i vetenskap vi inte visste att vi behövde. Den här gången är det Michigan State University som står för en tämligen kontroversiell studie som ser andra sidan av myntet när det gäller äktenskap.

Det visar sig nämligen att olyckligt gifta män har mindre chans att få diabetes än vad lyckligt gifta män har – dessutom har de även större chans att sakta ned utvecklingen av sjukdomen om de drabbas.

Men varför är det så här? Jo – enligt forskarna kan det bero på att mäns partners ”konstant reglerar” deras hälsovanor och beteenden. Kalla det för tjat om du vill, men det verkar vara till stor hjälp. Särskilt om männen råkar ha dålig hälsa eller redan är diabetiker.

Stu från filmen Baksmällan (2009) hade haft mindre chans att drabbas av diabetes om han hade stannat kvar med Melissa – om man ska lyssna på forskarna.

– Studien utmanar det traditionella antagandet att negativ äktenskaplig kvalitet alltid är skadligt för hälsan. Ibland är tjatande att bry sig, säger sociologiprofessorn Hui Liu i studien.

Studien gick till så att forskarna analyserade enkätsvar från 1 228 gifta par mellan åldern 57 – 85 under fem års tid. I slutet av undersökningsperioden kunde de se hur män med sämre livskvalitet (eller ja, äktenskaplig kvalitet som de väljer att kalla det) hade mindre chans att drabbas av diabetes och var bättre på att hantera sjukdomen än de lyckligt gifta makarna hade.

För kvinnor var det dock helt tvärtom där ett bra förhållande innebar mindre chans för diabetes.

– Kvinnor kan vara mer känsliga än män när det gäller kvaliteten på förhållandet och är därför också mer benägna att få en hälso-boost av ett bra förhållande, säger Hui Liu.

I och med att studien är gjord i USA där de kulturella förutsättningarna kring förhållanden kan vara annorlunda än i Sverige bör man ta den med en nypa salt. Men något att ta med sig är att vissa vuxna människor kanske bör bli bättre på att ta ansvar för sin egen hälsa. Din kropp är ditt tempel, och allt det där.

3 reaktioner på ”Forskning: Olyckligt gifta män har bättre hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *