Apple AirPods Max är Apples första over-ear hörlurar

Apple AirPods Max har äntligen kommit! Apple AirPods Max har äntligen lanserats, efter att rykten cirkulerat kring dem under en ganska lång tid.

Detta är de första over-ear hörlurarna från Apple. Och vad som många återförsäljare i förväg antog skulle heta AirPods Studio, tillkännagavs ganska tyst i form av ett pressmeddelande på Apples nyhetsrum.

Enligt företaget har de ”otroligt bra ljudåtergivning, adaptiv EQ, aktiv brusreducering och rumsanpassat ljud”, precis som AirPods Pro.

De kommer att bli tillgängliga på marknaden den 15 december och startpriset i Sverige kommer att ligga på 6695, -. De går att beställas redan nu.

Lanseringen av AirPods Max kommer efter flera månaders spekulationer om ett par potentiella over-ear hörlurar från Apple, något som man länge trodde skulle heta AirPods Studio.

Även om Apple har en blandad historik vad gäller ljudprodukter och ju mindre man pratar om de underliga, trådbundna hörlurarna som följde med iPhones och iPods, desto bättre är det. Efter förvärvet av märket Beats Audio och lanseringen av tjänsten Apple Music har dock deras rykte på ljudfronten förbättrats avsevärt.

Apple kan nu skryta med två smarthögtalare med strålande ljud, i form av HomePod och HomePod Mini, samt deras äkta trådlösa earbuds AirPods och AirPods Pro, som är bland de mest populära produkterna inom sin kategori.

Marknaden för over-ear hörlurar är däremot något helt annat. Här är konkurrensen mycket tuffare, med väletablerade märken med årtionden av erfarenhet bakom sig.

För tillfället är vår favorit de brusreducerande, over-ear hörlurarna Sony WH-1000XM4, och alla ljudentusiaster har många fler bra alternativ att välja mellan. Med rumsanpassat ljud, automatiskt appbyte och Siri-funktionalitet kan Apples AirPods Max komma att sticka ut på ett positivt sätt. Vi vet att Apple aldrig gör något halvhjärtat och detta är utan tvekan en av de största lanseringarna av hörlurar vi har sett på länge. Vi ser fram emot att få se om dessa hörlurar lyckas hålla den höga standard Apple strävar efter med alla sina produkter.

Här är allt vi vet hittills om Apple AirPods Max, inklusive priset, lanseringsdatumet och specifikationerna.

 

Snabba fakta

  • Vad är det? Apples första over-ear hörlurar – AirPods Max
  • När släpps de? 15 december 2020 (men de går att beställa redan nu)
  • Vad kommer de att kosta? 6695 kronor

 

Apple AirPods Max – släppdatum

Apple AirPods Max tillkännagavs tisdagen den 8 december i form av ett pressmeddelande på Apples nyhetsrum. Detta var en ovanligt lågmäld lansering, särskilt med tanke på hur många rykten som har virvlat runt Apples första over-ear hörlurar.

De går att beställas redan nu, även om det officiella släppdatumet inte är förrän 15 december 2020.

Ljudentusiaster runt om i världen har väntat länge på att Apple AirPods Max skulle bli verklighet efter att de första rykten om Apples over-ear hörlurar dök upp 2018. Dessa rykten har blivit allt fler under de senaste månaderna, efter rapporter om förseningar i produktionen av AirPods Max, som eventuellt skulle resultera i att de inte skulle dyka upp förrän 2021. Men lyckligtvis lyckades Apple att få dessa hörlurar klara för marknaden i tid till jul.

 

Apple AirPods Max – pris

Apple AirPods Max kostar 6695 kronor i Sverige och kan redan beställas redan nu.

Detta är mycket dyrare än många av de bästa over-ear hörlurarna på marknaden, inklusive våra favoriter, Sony WH-1000XM4. De som möjligen förväntade sig ett mer budgetvänligt pris, som för HomePod mini, kommer att bli besvikna.

Men tappa inte hoppet helt ännu om du var en av dem som hoppats på ett lite lägre pris. Ett av de första ryktena hävdade att det skulle släppas två versioner av Apples over-ear hörlurar, och att en billigare, mer sportvänlig version också skulle finnas på marknaden.

Om AirPods Max är den ”lyxutgåva” vi har hört talas om under de senaste månaderna, kan Apple mycket väl komma att lansera en billigare variant inom en snar framtid. En tidigare läcka från produktsortimentet på Target uppskattade priset på vad som kan vara den billigare modellen till $349, och även om detta inte heller är särskilt billigt, är det fortfarande mycket lägre än priset på AirPods Max.

I vilket fall som helst är Apples over-ear hörlurar mycket dyrare än Apples äkta trådlösa hörlurar AirPods Pro, som har ett pris på 2290 kronor i Sverige.

 

Apple AirPods Max – design

Apple AirPods Max har en minimalistisk men ändå lyxig design, vilket är ganska typiskt för denna teknikjätte. Linjerna är eleganta och de är konstruerade i rostfritt stål. De lanseras i ett antal snygga färger: stjärngrå, silver, grön, himmelblå och rosa.

De ser ganska bekväma ut att ha på sig – men naturligtvis måste vi testa detta själva innan vi kan säga något med säkerhet. Enligt Apple kommer nätet i delen som går över huvudet att ”fördela vikten och minska belastningen på huvudet”.

Ramen består av rostfritt stål och som har armar som går att justera för att få en perfekt passform.

Öronkuddarna är fodrade med ett flexibelt och mjukt minneskum som gör AirPods Max bekväma även vid längre användning. Dessa öronkuddar är fästa till huvudbandet med en ”revolutionerande mekanism som gör att varje hörlur kan roteras oberoende av varandra och balansera trycket”, vilket borde resultera i en bättre passform.

De minimala kontrollerna på örat är ett intressant val. Apple har valt att använda Digital Crown-skivan från Apple Watch, som låter dig ”finjustera volymen, ändra låtar och aktivera Siri”.

Här får du också en knapp för brusreducering, vilket ger dig möjlighet att välja mellan aktiv brusreducering och transparent läge.

Det är svårt att se på bilderna om Apple har inkluderat en 3,5 millimeters ljuduttag eller inte. Om de inte har det kommer AirPods Max att vara helt trådlösa, vilket innebär att de enbart kommer att fungera via en Bluetooth-anslutning med din mobil eller surfplatta.

 

Apple AirPods Max – Ljudprestanda

Enligt Greg Joswiak, Apples Senior Vice President för Worldwide Marketing, kommer AirPods Max att ta med den ”magiska AirPods-upplevelsen till en heltäckande design med naturlig ljudåtergivning”.

”Den specialutvecklade akustiska designen i kombination med kraftfulla H1-chip och avancerad mjukvara gör att AirPods Max levererar den bästa trådlösa lyssnarupplevelsen”, sade han i pressmeddelandet där de nya hörlurarna tillkännagavs.

Inuti öronsnäckorna finns 40 millimeters dynamiska enheter, som enligt Apple kommer att ”leverera djup bas, sanningsenligt mellanregisterregister och klara diskanttoner, så att varje ton återges tydligt.”

Enligt Apple gör en magnetisk motor med dubbel ring i neodymium att AirPods Max ”upprätthåller en total harmonisk distorsion på mindre än 1% över hela det hörbara registret”. Således bör dessa hörlurar ge otroligt tydlig ljudåtergivning, även vid hög volym.

Precis som med AirPods och AirPods Pro kommer de nya hörlurarna med ett H1-chip i varje öronsnäcka. De har hela 10 ljudkärnor, vilket ger dig adaptiv EQ, aktiv brusreducering, transparent läge och rumsanpassat ljud.

Spatial Audio lanserades som en del av iOS 14 och kom först till AirPods Pro. Det fungerar i 5.1, 7.1 och Dolby Atmos, som placerar ljudet runt dig i en virtuell sfärisk form. Det betyder att om du tittar på en Dolby Atmos-film där ett plan passerar låter det som om planet verkligen passerar över dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *