9 saker en kaffeperson bör veta

1. Kaffebönan kommer från kaffeträdet, som vanligtvis växer i Afrika, Central- och Sydamerika samt Asien. Egentligen är kaffebönan ett frö men kallas för böna. Enligt en etiopisk sägen upptäcktes kaffeträdet när en herde såg att hans får åt röda bär från ett lågt växande träd. En kort stund senare fick fåren en oerhörd energi och sågs dansa runt som aldrig förr.

2. Vanligaste bönan heter Arabica och är tillsammans med Robusta de två huvudtyperna av kaffebönor. Arabica kommer från Etiopien och det är en böna som trivs bäst på höjder mellan 1 200 till 2 200 meter. Robusta är en mer tålig böna än Arabica och klarar sig på lägre höjd och i högre temperaturer.

3. Bönorna plockas och skeppas till Lavazzas rosterier där de rostas. I rostningen ändrar bönan färg, sjunker i vikt, får större volym och lägre vattenhalt samt det viktigaste: en mycket större arom. Bönorna förpackas i påsar och skeppas till kaffedrickare i hela världen.

4. Viktig sak med bönor är att inte byta behållare. Låt dem vara kvar i originalförpackning. Använd klämma så inget syre tränger in. Ritualen att fylla upp kaffekokaren med malda bönor dagen innan och vatten för att på morgonen trycka igång direkt är en ritual som bör upphöra eftersom smaker och nyanser riskerar att försvinna, enligt Ida Strid.

5. Mät hellre upp kaffet med våg istället för kaffemått. Och här är formeln du ska använda: 6 gram kaffe per 1 deciliter vatten.

6. En riktig kaffeexpert koppar sitt kaffe, en slags avsmakning för att verkligen känna skillnad på olika ursprung och kaffearter. I det här fallet skillnaden på Arabica- och Robustabönan. Det gör vi. Och jag känner mig lite smartare.

7. Smak: Arabica är som ett vitt vin, fruktigare och sötare och ganska mild överlag. Robusta är mer som ett rött vin, tyngre och påminner ganska mycket om urskog med gran och tall.

8. Finland dricker mest kaffe i hela världen – hela 12 kg per person och år.  Sverige ligger på sjätte plats med 8,2 kg per person och år.

9. Kaffebönorna är fullproppade med antioxidanter, till och med mer än i blåbär. Även demens kan förebyggas med hjälp av kaffe, enligt forskning som redovisades i tidskriften Journal of Alzheimer’s disease.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *