Undgå att bli lurad av kvinnors sexuella strategier

”Alexander, för hela ditt liv, akta dig för kvinnor. Dom är mycket farligare än män”. – Kung Filip av Makedonien till sin son Alexander.

Den här artikeln är inte avsedd som ett angrepp mot kvinnor eller för att skapa missaktning mot dem. Precis som män har kvinnor positiva och destruktiva egenskaper och böjelser som vi antingen kan agera efter eller avstå ifrån. Vi vet till exempel att män rent biologiskt har en högre sexdrift än kvinnor eftersom vi har upp till sexton gånger mer testosteron i kroppen. Detta gör att vi tänker på sex oftare och är evolutionärt anpassade för att ha sex med och befrukta så många kvinnor som möjligt. Detta innebär inte att alla män är players, våldtäktsmän eller otrogna as, vi kan lägga band på våra drifter och fatta rationella beslut efter vår egen moral. Men vi måste erkänna att de underliggande drifterna finns där hos alla friska män och utgör en utmaning.

Kvinnors drifter och evolutionära strategier

Precis som män har kvinnor vissa biologiska drifter och evolutionära strategier, men som skiljer sig avsevärt från mäns och som alla män bör känna till och vara medvetna om. Oftast är kvinnor själva inte ens intellektuellt medvetna om dessa drifter utan är något hon försöker rationalisera i efterhand när hon redan agerat på dem. Då kan du höra henne säga saker som ”jag vet inte vad som kom över mig” eller ”jag har aldrig gjort så förut” och skyller sen på känslor i stundens hetta.

Medan mäns biologiska drift främst syftar till att göra så många kvinnor gravida som möjligt syftar kvinnans sexualitet i första hand på att bli gravid med en man av så bra genetisk kvalitet som möjligt. Och i andra hand att binda upp en man till att ta hand om henne och hennes avkomma. Ibland finner kvinnor män som kan uppfylla båda dessa syften, men ofta söker hon specifikt efter en man för det ena syftet och en annan man för det andra syftet.

Alfa fux beta bux

I manosfären sammanfattas detta med ”Alfa fux beta bux” vilket innebär att när kvinnor söker efter en man att bli gravid med söker hon efter en alfa eller en badboy med dom gener hon vill föra vidare i sin avkomma, en man som har lätt att få sex med många kvinnor (en egenskap som kommer föras vidare i hennes söner), som är fysiskt stark och farlig (som kan försvara sig själv) och så vidare. Och därefter söker hon efter en beta, en man som är snäll (som kommer att behandla henne och hennes barn bra), som är ekonomiskt stabil (kan försörja henne och hennes avkomma), och som inte är lika bra med kvinnor (så att han inte kommer att lämna henne för en annan kvinna) och så vidare.

Hypergami

Den andra delen av kvinnors evolutionära sexuella strategi (den mest kontroversiella) är hypergami (på engelska hypergamy) som främst syftar på att kvinnor gifter upp sig. Genom att lämna en nuvarande partner när hon hittat en ny man med högre SMV (Sexual Market Value) som är intresserad av henne. Denna strategi tar sig uttryck olika beroende på två olika saker, den första är hennes menstruationscykel, den andra på hennes ålder och livsfas.

Hur och när kvinnor väljer män

Till att börja med kan vi konstatera att det är kvinnor som väljer män, det är oftast män som tar initiativet att söka kontakt med en kvinna men det är upp till kvinnan att säga ja eller nej. Medan män aktivt måste söka upp kvinnor att övertyga om sex behöver kvinnan bara visa sig tillgänglig, till exempel genom att klä upp sig och sminka sig och gå till en bar eller annat uteställe.

Studier har visat att när kvinnan är som mest fertil i sin menstruationscykel söker hon efter män med maskulina drag, en badboy eller alfa (se terminologi), en man med muskler som utstrålar självsäkerhet och som kanske verkar lite farlig. När hon befinner sig i sin minst fertila fas söker hon efter en man som är mer beta (mindre maskulin) en man som är snäll, som är ekonomiskt stabil som kan ta hand om henne och hennes avkomma. Läs mer här.

Den andra faktorn, hennes ålder och livsfas. När kvinnor är som mest fertila beroende på hennes ålder (mellan femton och tjugofem) söker hon främst efter män hon vill bli gravid med, en alfa, när hon börjar närma sig trettio och över söker hon istället efter en beta (en försörjare). Detta innebär att även om en kvinna befinner sig i en fas i hennes menstruationscykel som säger åt henne att ha sex med en alfa kan hennes ålder, om hon börjar närma sig en ålder där det är svårare eller omöjligt att få fler barn. Att hon ändå väljer att leta efter en beta som kan ta hand om henne (och hennes barn, om hon redan har det sen tidigare).

Fenomenet cuckolding, är ditt barn verkligen ditt barn?

Många män tror att kvinnors val utifrån hennes menstruationscykel eller ålder inte spelar någon roll ifall de befinner sig i ett långvarigt förhållanden eller är gifta med dem, men skrämmande många män uppfostrar barn som de inte vet om inte tillhör dem själva. Studier varierar beroende på land, men en studie visar att en av femtio män i Storbritannien uppfostrar ett barn som han inte vet är hans, och andra studier har visat att så många som en av tjugofem barn är produkten av att kvinnan varit otrogen utan att mannen vet om det. Detta fenomen kallas på engelska Cuckolding, och män som blir utsatta för detta eller som låter detta ske medvetet kallas på engelska cucks och på svenska hanrejer. Mer läsning: här och här

Många av dessa kvinnor har inte planerat att bedra sina män, men när deras biologiska drifter utifrån deras menstruationscykel och ålder manar dem att bli gravida med en man som är mer alfa än deras egna män kan de till exempel få för sig att de behöver lite ”egentid” där de kan ta en fika med en sexig kollega (och låta saker gå dit de vill) eller ha en ”Girls night out” där de ”råkar” bli så berusade att de går hem med en badboy som de sedermera har sex med.

När det sedan visar sig att hon blivit gravid kan hon låtsas som att barnet tillhör hennes man, eller att det inte spelar någon roll eftersom barnet i alla fall tillhör henne. På detta sättet kan kvinnan uppfylla två biologiska syften. 1. Behålla en man som försörjer henne och 2. Få barn med en badboy med bra gener, men som kanske inte är den bästa eller mest pålitliga försörjaren.

Hur har män skyddat sig från detta tidigare i historien?

De flesta barn som föds liknar mer sina pappor än sina mammor, detta är en evolutionär säkerhetsåtgärd för att män ska kunna känna igen om deras avkomma verkligen är deras egen. En annan viktig åtgärd mot detta har varit skambeläggande av kvinnor som är promiskuösa eller otrogna. Men i de fall detta inte fungerat har män genom lagar och inte minst genom religionen gett kvinnan restriktioner för att hon inte ska kunna agera på dessa biologiska instinkter. Några av dessa är att kvinnor måste klä sig så att hon inte kan attrahera andra män med långa kjolar eller slöja, något som förr även varit en sed i Sverige. Ett annat sätt har varit att förbinda kvinnor med löften till Gud och med hot om straff i livet efter detta för att hon ska lägga band på sig.

Dessa åtgärder har främst varit riktad mot kvinnor eftersom det är hon som står för tillgång till sex och ägg som det finns få av, medan det är män som står för efterfrågan, som har högre sexdrift och står för spermier som varje män kan producera miljontals av. I delar av den muslimska världen har man mycket mer radikala regler som att kvinnor inte gå ut ensam utan sin man eller i sällskap av en manlig släkting.

Hur skyddar sig män mot dessa beteenden idag?

Man kan tycka vad man vill om hur samhället reglerat kvinnors tendens till hypergami, cuckolding och otrohet tidigare i västvärlden och hur man fortfarande gör det i de flesta icke-europeiska länder idag, men det fungerade och det fungerar. Idag står många män rättslösa när de upptäcker att de i flera år har försörjt en avkomma som inte är deras egen, när en kvinna som blir påkommen skiljer sig och ändå får rätt till hälften av sin tidigare mans pengar och så vidare.

Det finns idag inte heller lika många sociala stigman kring kvinnor som ägnar sig åt cuckoldry eller hypergami, snarare hyllas det i filmer som ”sleepless in Seattle” och ”Eat Pray Love”. Feminister uppmanar ofta även till dessa beteenden, genom att kalla kvinnor som ägnar sig åt dem för starka och modiga. I vissa stora tidningar i väst uppmanar man till och med öppet män att låta deras kvinnor ha sex med andra män. Läs mer

Det viktigaste för män idag är att vara medveten om dessa biologiska instinkter hos kvinnor när de har engångsligg (se till att använda kondom), när de ingår längre förhållanden (se till att barnet är ditt om hon blir gravid genom att begära dna-test). Och planera ditt äktenskapsförord noga med risk för otrohet och cuckoldry i åtanke innan du gifter dig. Återigen, bara för att kvinnor har dessa biologiska drifter betyder inte att hon är en slav under dem, om hon har en god moral. Men du bör vara medveten om dem, på samma sätt som kvinnor bör vara medveten om mäns sexuella drifter och intressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *